Babeczki z czereśniami





 "Wspaniałe babeczki - robi się je bardzo szybko, łatwo a potem z przyjemnością zjada; babeczki pięknie wyrastają; na pewno często będę je robiła nie tylko z czereśniami ale również z jagodami"






Składniki na 12 sztuk:
200g  czereśnie (wydryluj)
120g masła
120g cukru
1 duże jajko
200g maślanki
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia owoców
½ łyżeczki sody
szczypta soli
aromat waniliowy




Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jajko roztrzepać widelcem i stopniowo dodać do masła, wlać maślankę i wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżeczką mąki ziemniaczanej, sodą i solą, wymieszać. Masę mączną wsypać do maślanej, dodać parę kropli aromatu waniliowego i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki zwilgotnieją. Czereśnie obtoczyć w mące ziemniaczanej i wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić owoców. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami.

Piec w temperaturze 160oC -170oC przez około 25-30 minut.
Udanych wypieków :)
Można posypać cukrem pudrem


Babeczki z jeżyn i cherries3








0 komentarze: