Domowa pieczona bułka



Uwielbiam domową bułkę, kiedy moja mama piecze ją ja już nie mogę się doczekać kiedy wyciągnę w piekarnika i zjem jeszcze ciepłą. Uwielbiam jej smak!!!
Po prostu jest boska nie patrzę wtedy na kalorie



Składniki
·         5 dag drożdży
·         niecałe 2,5 szklanki ciepłego mleka
·         6 łyżek cukru
·         2 jajka
·         szczypta soli
·         6 łyżek rozpuszczonej margaryny
·         75 dag mąki
·         rodzynki


Etapy przygotowania

1. Robimy rozczyn z drożdży, tzn. drożdże zalewamy mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Miskę zakrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.

2. Do osobnej miski wbijamy 1 jajko, dodajemy cukier waniliowy i resztę cukru. Wszystko ubijamy.

3. Do garnka wrzucamy 1/3 mąki, rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odkładamy do wyrośnięcia.

4. Następnie dodajemy kolejną 1/3 część mąki, wlewamy ubite jajko, wyrabiamy ciasto, dodajemy niecałe 2 szklanki mleka, ostatnią część mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy sparzone rodzynki.

5. Garnek z wyrobionym ciastem ponownie przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 podłużne części i pleciemy warkocz.

6. Gotową bułkę wkładamy do prostokątnej formy i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Na końcu smarujemy jajkiem i wkładamy na 45 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.




1 komentarz: