Ciasto frańcuskie a może jeżyny w galaretce z białego wina

                                       







Słynny na całym świecie, wyśmienity francuski deser w wersji na zimno i z jeżynami.




Przygotowanie bardzo prosto potrzebujemy ciasto francuskie serem mascarpone i jeżyny 

Okręg ciasta o średnicy 30 cm, włożyć ciasto do formy i do lodówki na 30minut. Rozgrzać piekarnik do stopni 190 stopni.
Ubijamy dwa jajka dodajemy 2 łyżki cukru następnie serek mascarpone 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Dobrze wymieszać, wylewamy na ciasto i pieczemy od 20-25 minut.
Wyciągamy ciasto po ostudzeniu dodajemy owoce ja dodałam jeżyny a można dowolne.








 Jagody galarecie z białego wina 2 - 3 porcje z 300 ml białego wytrawnego wina 180 g świeżych owoców, 5 g żelatyny 1 łyżka  cukrów. 
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 10 minut. Wina i cukier  podgrzewamy, ale nie doprowadzamy  do wrzenia. Żelatynę, dodać do gorącego wina, dobrze wymieszać, schłodzić do temperatury pokojowej. Jagody i truskawki rozkładamy do salaterek, wlać wino z lodówki  razem z żelatyną. Zamraża przez długi czas
Owoce mogą być różne jeżyny banany truskawki brzoskwinie.





1 komentarz: