Pomarańczowy sernik z sosem malinowym


Błyskawiczny sernik i bardzo przyjemny w przygotowaniu. Rozpływa się w ustach najlepszy jest do jedzenia na drugi dzień można go podawać z różnymi owocami



Spód: 

200 g ciasteczek czekoladowych 
1 pełna łyżka kakao 
 70 g masła 
50 g ciemnej czekolady 



Masa serowa 

1 kg zmielonego twarogu 
                                                   około 1/3 szklanki cukru (lub do smaku)  
2 duże białka jaja 
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
Skórkę z pomarańcza 

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao oraz masło roztopione z czekoladą, wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki formy mocno dociskając. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowania masy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Ser wymieszać z  cukrem, białkami i mąką ziemniaczaną i skórką pomarańczy. Wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 65 - 70 minut aż masa będzie zastygnięta. Sernik od razu wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić a następnie schłodzić. Polewamy sosem z malin. Najlepszy jest następnego dnia




3 komentarze:

  1. ahmniam, mozesz przywrocic grafike, jaka mialas na poprzednim blogu? byl pogodniejszy, jasniejszy, miejsce na przepisy zajmuje mala czesc strony, a reszta to przytlaczajaco ciemne tlo i materialy nie na temat :( tamten blog byl lepszy :(

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaaam:) az slinka cieknie na widok tego serniczka)

    OdpowiedzUsuń