Sernik cappuccino z carmelem

 Gładki sernik w parze z wielkim smakiem kawy to jest niezłe lekarstwo dla naszego podniebienia.



  • Spód:
  • 1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki kakao lub tabliczka gorzkiej czekolady (ja ją dodałam)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki roztopionej  


  • Masa serowa:
  • 800 g serka kremowego lub twarogu śmietankowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta cynamonu
  • Jak zrobić?

    Spód:
    Orzechy, cukier i   Kasia wraz z kakao lub czekoladą wymieszać. Wcisnąć w tortownicę uszczelnioną dokładnie folią aluminiową ( u mnie 24 cm). Piec przez 10 minut w temp.peraturze 170°C.

    Masa serowa:
    Ser twarogowy zmiksować z cukrem i mąką. Dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać kwaśną śmietanę. Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ostudzoną kawę dodawać powoli do masy serowej, miksując. Wylać na podpieczony wcześniej spód z orzechów.
    Piekarnik nagrzać do 230ºC, włożyć sernik (można przykryć od góry folią aluminiową), piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp.peraturę do 130ºC i piec jeszcze godzinę czasu.
    Po tym czasie możemy sprawdzić czy sernik jest już gotowy sprawdzając czy ma ścięty środek (robimy to ręką nie patyczkiem).
    Po upieczeniu ostudzić, najlepszy jest po całonocnym leżakowaniu w lodówce.

    Można podać z kleksem bitej śmietany i carmelu mniam:)
    Smacznego


2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, właśnie piekę spód a masa serowa czeka :) mam nadzieję, że wytrzymamy do jutra z degustacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie, właśnie piekę spód a masa serowa czeka :) mam nadzieję, że wytrzymamy do jutra z degustacja!

    OdpowiedzUsuń