Tarta czekoladowa



Jedwabiście gładka rozpływająca się w ustach. Mocno czekoladowa, przepyszna  tarta coś niesamowitego. Lekka a 
zarazem letnia 







Na ciasto:

200G mąki
2,5 lyżki cukru
125g miękkiego masla (dalam 100g masla + 30g smalcu)
1 jajko raztrzepane
2 krople esencji waniliowej (dalam cukier z wanilią)
szczypta soli

Utrzec maslo z cukrem, dodac jajko, esencje i makę. Zagniesc szybko ciasto, zlepic w kule i wlozyc do lodówki na ok. 30 minut. Formę na tartę wysmarowac maslem, wylepic zimnym ciastem dno i brzegi. Nakluc widelcem ciasto i wlożyc do nagrzanego piekarnika do 180stC. na ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzic, w tym czasie wykonując nadzienie.





250g gorzkiej czekolady
4 żóltka
2 jajka
3 lyżki cukru
200g masla

Czekoladę pokruszyc i rozpuscic w misce nad parą. Kiedy będzie plynna, dodawac po kawalku masla i energicznie mieszac. Zdjąc czekoladę z garnka z gorącą wodą.
W dugiej misce wbic jajka i dodac żóltka oraz cukier. Miskę umiescic nad wrzącą wodą i ubijac, tak dlugo aż znacznie zwiększy objętosc (3-4 razy)i będzie bialą puszystą masą. Ciągle ubijając dodawac po lyżce czekolady i ucierac do wyczerpania masy czekoladowej.
Wylac na ostudzony spód i wyrównac powierzchnię



Smacznego:)


Pachnące prawie wyciągnięte 


Nie możemy się doczekać i jeszcze ciepły kroimy


4 komentarze:

  1. wypróbuje na pewno!!
    Swietny blog!! Będę tu wpadac;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieple kroimy...ok ,ile czasu oraz w jakiej temperaturze pieczemy ciasto z czekolada ?

    OdpowiedzUsuń