Pyszny kompot z rabarbaru


Wyjątkowy smak. Atmosfera lata. Upalny wakacyjny dzień, obiad... 

Pierwsze osy zwabione słodyczą, pierwszy w tym sezonie kompot rabarbarowy. Chłodny. Gaszący pragnienie. Kwaskowatość i słodycz mieszają się w smaku nie do opisania.

Przygotowanie go trwa bardzo krótko. Jest odmianą w dobie rozmaitych gotowych, często zbyt słodkich napojów gaszących pragnienie. 



Składniki:
- 5 łodyg rabarbaru niezbyt grubych,
- 1 szklanka cukru,
- skórka z jednej cytryny. 


Jak przyrządzić
1) Z umytego rabarbaru ściągamy za pomocą noża zewnętrzne włókna. Oczyszczone łodygi kroimy na nieduże kawałki długości ok. 4 cm.

2) W garnku gotujemy 2 litry wody i dodajemy cukier. Pocięty rabarbar parzymy ukropem, a następnie wkładamy do garnka z gotującym się syropem.

3) Gotujemy kilkanaście minut. Jeśli chcemy otrzymać kompot z ładnie wyglądającym owocem, to uważamy by rabarbar się nie rozgotował. Jednym słowem - pilnujemy go w ostatnich kilka chwilach gotowania. Po ugotowaniu możemy dodać otartą skórkę z 1 cytryny.

4) Wylewamy kompot do kompotiery i zostawiamy do schłodzenia.

 Podanie
W kompotierze lub od razu w kompotierkach.

Nie należy kompotu schładzać zbyt mocno. Za niska temperatura spowoduje kompletne zaniknięcie bardzo delikatnego smaku i zapachu. 


Można dodaj cynamonu do kompotu 



1 komentarz:

  1. nigdy nie piłam takiego kompotu, ale zapewne jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń