Mus czekoladowy z kawą


Aksamitny mus z ciemnej czekolady z kawą to świetny deser np.  na spotkanie z przyjaciółmi, smakołyk dla wielbicieli czekolady i kawy.





Składniki:

- 15 dag gorzkiej czekolady
- ¼ szklanki świeżo zaparzonego espresso
- ½ łyżki masła
- 3 jajka (białka osobno, żółtka osobno)

Sposób przyrządzania:
1. W rondelku rozpuścić czekoladę z kawą ciągle mieszając.
2. Zdjąć z ognia i dodać masło oraz żółtka bardzo energicznie mieszając.
3. Ostudzić masę. W tym czasie należy ubić na sztywno białka.
4. Połączyć delikatnie białka z masą czekoladową i wstawić na 24 godziny do lodówki.
5. Wyjąć pół godziny przed podaniem. Przełożyć do salaterek lub pucharków deserowych. Można 
udekorować bitą śmietaną




6 komentarzy:

  1. szkoda, ze najlepsze rzeczy sa najbardziej kaloryczne.. :((

    OdpowiedzUsuń
  2. w pucharkach wyglada ladniej, na talerzu nie za dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do serwowania jedynie w pucharkach-na talerzykach w ogóle nie wygląda apetycznie.
    Ciekawe, ile ma kalorii-wolę jednak o tym nie mysleć:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko,co jest czekoladowe! Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale - mam dziś gościa, więc wypróbuję przepis - dzięki

    OdpowiedzUsuń
  6. Po połączeniu masy czekoladowej z białkiem można od razu wlać to co powstanie do pucharków i dopiero na 24h do lodówki. Wtedy unikniemy utraty puszystości przy przekładaniu.

    OdpowiedzUsuń