Ciasto żurawinowe



Choć żurawina rośnie w Polsce, wciąż nie ma wielu zwolenników, a jest to owoc bogaty w witaminy, mający właściwości lecznicze i odtruwające. Do jej zalet należy też słodkawy, trochę cierpki smak, doskonale komponujący się w ciastach i deserach. Ciasto żurawinowe jest kruche, chrupiące.
Składniki:
20 dag mąki,
pół kostki masła,
4 żółtka,
2 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
40 dag suszonej żurawiny,
3 żółtka,
pół szklanki cukru,
6 dag mąki,
3 białka,
szczypta soli,
łyżka cukru pudru
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy.

Jak przygotować?
Przesianą mąkę poszatkować z masłem i proszkiem do pieczenia.

4 żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.

Masę dodać do mąki i szybko zagnieść ciasto.

Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na pół godziny.

Następnie rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim formę, uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Krótko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

3 żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i mąką.

Masę dodać do piany, dołożyć też żurawinę (10 dag odłożyć do dekoracji) i delikatnie wymieszać.

Przygotowaną masę żurawinową wyłożyć na lekko podpieczony placek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut.

Upieczone ciasto udekorować żurawinami i posypać cukrem pudrem.

Jak podawać?
Zamiast cukru pudru możesz przygotować lukier.





2 komentarze:

  1. Lubię żurawinę:)Podjadam często - bardzo zdrowa:)Przepis świetny,muszę wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie :) z chęcia spróbuję, bo bardzo lubię żurawinę :)

    OdpowiedzUsuń