Szaszłyki z kalafiorem i rolowanym kurczakiem

Szaszłyki grillowane lub z rożna stały się bardzo popularną potrawą w Polsce, zwłaszcza wiosną i latem. Tradycyjnie piekło się je nad ogniem, współcześnie najczęściej na grillu, w ogrodzie. Mój szaszłyk to zrolowane i nadziane mięso z piersi kurczaka w połączeni z rzadko grillowanym kalafiorem oraz soczystymi pieczarkami.



Składniki:


70 dag piersi z kurczaka,
kalafior,
pół łyżeczki curry,
pół łyżeczki kurkumy,
30 dag pieczarek,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka masła,
2 młode cebule,
pęczek natki pietruszki,
2 łyżki świeżej bazylii,
sól, pieprz.


Jak przyrządzić?


Mięso oczyścić. 

Pokroić w cienkie paski. 

Skropić cytryną. 

Oprószyć solą i pieprzem. 

Odstawić do lodówki na pół godziny. 

Kalafiora podzielić na różyczki. 

Włożyć na 5 minut do osolonego wrzątku. 

Na patelni rozgrzać masło. 

Włożyć kalafior, posypać go curry i kurkumą. 

Smażyć 2 minuty. 

Cebulę pokroić w krążki. 

Na paskach mięsa układać cebulę. 

Posypać ją pokrojoną natką i bazylią. 

Mięso zwijać w roladki i nadziewać na przemian z kalafiorem i pieczarkami. 

Ułożyć na tacy aluminiowej i grillować.



Jak podawać?


Podawać z sałatką z pomidorów i ogórkiem małosolnym. 





0 komentarze: