Udka marynowane w miodzie i imbirze

Proste i smaczne danie. Marynata wnika nacięcia i  kurczak staje się  miękkie i pachnący. Wskazane jest, zrobienie marynaty szybciej i natarcie go kurczaka dzień wcześniej.





Składniki

  • udka z kurczaka 4 szt

Marynata

  • sos sojowo-grzybowy 1/2 szkl
  • miód 4 łyżki
  • czosnek 1 duży ząbek
  • imbir 1/2 łyżeczki
  • sól
  • ziarna sezamu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Udka po umyciu i osuszeniu układamy w emaliowanym naczyniu.

Marynata:
czosnek siekamy,i wszystkie składniki marynaty mieszamy.
Smarujemy nią udka i odstawiamy na 8 godzin do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy zamarynowane udka, osuszamy je na papierowej serwetce i układamy rozgrzanym na patelni oleju.
Marynatę zachowujemy.

Smażymy - pieczemy 20 - 30 minut często przewracając i smarując po każdym obróceniu marynatą.
Podawać możemy z gorącymi grzankami natartymi masłem czosnkowym.








16 komentarzy:

  1. Świetny przepis, w weekend może go wypróbuję ;)

    http://perfection-and-harmony.blogspot.com/2012/05/blue-as-sky.html

    OdpowiedzUsuń
  2. I love it!!! :)

    http://estilohedonico.blogspot.pt/

    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rany jak to pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie:) i na pewno tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, zgłodniałam :) to ja idę zrobić obiad :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje dania wyglądaja bardzo apetycznie, chyba wypróbuje jakies przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pychotka ! chętnie będę tu czesciej zgladac!
    obserwuję i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm pych ;)f
    aleksandra-ortuna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda zasmaczyście, ale pewnie ma z milion kalori...

    OdpowiedzUsuń